12191990_410923022430377_8842612797925963485_n.jpg

Съвети

Намираме се в период, когато настъпва пик на вирусните и бактериалните инфекции на горните дихателни пътища, между които и грипната инфекция. През този сезон е важно да се предприеме подходяща имуностимулация, която съчетава няколко подхода: хомеопатия, добра хигиена на живот, прием на подходящи фитопрепарати и хранителни добавки.
https://www.facebook.com/HarizmaMed/
Хомеопатия и имуностимулация

Тя може да се осъществи чрез изготвяне на индивидуална хомеопатична профилактична схема, както и чрез редовния прием на едно флаконче Осцилококцинум веднъж седмично.

Хигиена на живот и имуностимулация,
която трябва да включва
Рационално хранене с редовна употреба на
– Продукти от растителен произход, съдържащи витамин С (лимони, портокали, нар, киви, черна боровинка, касис, чушки, шипка);
– Продукти, съдържащи витамин Д (мляко, яйца, риба);
– Храни, съдържащи фитонциди (чесън, лук, евкалипт), които са природно оръжие, убиващо вредните микроорганизми;
– Пчелни продукти (мед, прополис, пчелно млечице), чието антивирусно, антибактериално и общо имуностимулиращо действие открай време се използва в нашата традиционна медицина.
– Кисело мляко, което освен фактор на дълголетието е и фактор, участващ във възстановяването на някои Т-клетки (клетки с важна роля в осъществяването на имунния отговор).
Закаляване
Студената вода, с която се обливаме или в която се потапяме е форма на стрес, на която организмът реагира с изработването на голям брой антитела. Прекомерното и рязко охлаждане на непривикналия организъм обаче може да е и фактор за снижаване на имунната защита. Затова закаляването трябва да се провежда постепенно и с умереност. За възрастните хора добра форма на закаляване е вземането всяка сутрин на душ с постепенно понижаване на температурата на водата от 30 до 15 градуса по Целзий.
Спазване на елементарни хигиенни изисквания
Честото миене на ръцете със сапун възпрепятства разпространението на вируси и бактерии между хора и повърхности.
Използването на еднократни носни кърпички за покриване на устата и носа при кихане препятства разпространението на зараза.
Редовно проветряване на работните и битовите помещения.
Избягването на затворени пространства със струпване на много хора в периода на грипа.
Употреба на устройства за насищане на въздуха с отрицателни йони.
Добро настроение
Доказано е, че при положително настроените хора нивото на антитела е по-високо, отколкото при мрачните и депресирани индивиди. Положителните емоции, здравият сън, смехът и спортът водят до отделяне на ендорфини, които имат имуностимулиращо действие.

Фитопродукти, хранителни добавки и имуностимулация

Най-утвърдените и често използвани фитопродукти за имуностимулация съдържат ехинацея и котешки нокът (саменто)
Ехинацеята е лечебно растение, използвано още от древните индианските племена. Използват се стъблото, цветовете и корените на растението. Те укрепват имунната система на организма и предпазват от инфекции.
В състава на тъканите си растението съдържа някои уникални и много интересни за науката, но все още недостатъчно изучени вещества като: ехинацен, ехинолон, ехинакозид, ехинацин В, ехинацеин.
Изследвания са показали, че ехинацеята е способна да противостои на повече от 200 различни вируси.
Открити са свойства на растението ехинацея, които позволяват тя да се използва като ефикасно средство против хремата – лека, но често срещана и понякога много упорита изява на инфекциите в студения сезон. Американски фармацевти, цитирани от USA Today заявяват, че ехинацеята не само повишава имунитета, но и в съчетание с витамин С растението е способно да намали риска от появата на хрема с 86%. Други публикации съобщават, че профилактичното прилагане на ехинацея може да намали риска от появата на ринит с 58%, а нейното прилагане по време на заболяването – да намали два пъти продължителността му.
Ехинацеята е известна и с положителното си действие при кашлица и главоболие.
Тя се използва като допълващо лечение с благоприятен ефект и при далеч по-сериозни заболявания, като хронични хепатити, хронични бронхити, хронични пиелонефрити, синузити и други.
Екстрактът от ехинацея оказва също и противовъзпалително и регенеративно въздействие върху тъканите, като ускорява зарастването на рани, изгаряния и други кожни увреждания. Ехинацеята подкрепя структурата и интегритета на съединителната тъкан, стимулира фиброобластите и подобно на кортикостероидите стимулира секрецията на надбъбречните хормони.
Нейната употреба обаче също си има ограничения – не се препоръчва редовен прием при деца под 2 годишна възраст, не се препоръчва и при болни с автоимунни заболявания и СПИН.
Котешкият нокът (саменто) е вид лиана, която расте в тропическите зони на Централна и Южна Америка и може да достигне до 30 метра дължина. Нарича се „котешки нокът” заради специфичните шипове по стеблото. Използват се кората и корените на растението. В медицината приложение намират две негови разновидности. Разновидността на котешкия нокът с латинското наименование Uncaria tomentosa има имуностимулиращ ефект, а разновидността Uncaria guianensis – ефект при терапията и профилактиката на остеоартрити.
Имуностимулиращият ефект на саментото се изразява в:
– Унищожаване на много от паразитните щамове бактерии, живеещи в храносмилателната система;
– Подпомагане на т.нар. Т-клетки на имунната система;
– Увеличаване на ефективността на макрофагите (друг вид имунни клетки);
– Увеличаване на способността на имунната система за борба с рака;
– Подобряване на общата способност на тялото за справяне с вирусни инфекции.
Витамините и микроелементите са друга група имуностимулатори, които влияят благотворно на организма в борбата му срещу сезонните вируси. Колкото и рационален и разнообразен да е нашият хранителен режим, често той не успява да набави необходимото разнообразие от витамини и минерали и е добре те да бъдат допълвани с прием на подходящи хранителни добавки (за предпочитане на базата на естествени екстракти). Особено важни за имунитета са витамините A, C, E и D, както и микроелементите цинк, селен, сребро и др.

5 изненадващи ползи на пробиотиците

Вече е лято и идва сезонът на дългоочакваната почивка. Погрижете се през нея да няма неприятни изненади, да сте изпълнени с енергия и да ѝ се насладите пълноценно.

Споделете

Пробиотиците са полезните бактерии, които внасят баланс в чревната флора. Лекарите препоръчват употребата им, когато са предписани антибиотици, при диарийни състояния, хранителни натравяния и др. Но техните ползи определено не спират дотук и все повече хора ежедневно разчитат на пробиотиците за подобряване на цялостното здравословно състояние и самочувствие. Ето и няколко от начините, по които това се случва:

  1. Повишават настроението

Множество проучвания показват, че поддържането на здрава чревна флора намалява стреса и безпокойството чрез занижаване на нивата на мозъчната активност, свързана с емоциите и болката.

  1. Подобряват съня

Имате проблеми със съня? Пробиотиците могат да ви помогнат. Голяма част от хормона на щастието серотонин, както и неговият производен мелатонин, който играе важна роля за съня, се синтезират в стомашно-чревния тракт. А когато той е здрав и техният синтез е по-добър.

  1. Осигуряват прилив на енергия

Храните се нередовно и нездравословно и постоянно се чувствате изморени. Звучи ли ви познато? При много хора това е ежедневие и дори да успеят да хапнат нещо на крак, то не се усвоява добре, а липсата на енергия често произтича от невъзможността на организма да извлече максимума от поетата храна. Пробиотиците помагат храната да бъде усвоена по-добре, а здравата чревна флора спомага за производството на витамин В, който играе ключова роля за енергийния синтез.

  1. Контролират теглото

Това е едно свойствата на пробиотиците, открито сравнително скоро и за което и в момента се провеждат проучвания. Резултатите от тях сочат, че пробиотиците допринасят за намаляването и контролирането на теглото. Учените се основават на връзката между здрава микрофлора, допринасяща за по-качествено усвояване на хранителните вещества, и здравословното тегло.

  1. Помагат срещу синдрома на раздразненото черво.

Едно от причините за това състояние е дисбаланс на бактериите в нашия стомах или по-скоро преобладаването на тези, които не са полезни за нас. Вземането на пробиотици „зарежда“ с полезни бактерии и помага да се преборим със синдрома на раздразненото черво.

20 неща, които ще променят живота ви, ако започнете да ги правите сега

 

1. Започнете да обръщате внимание ПЪРВО на себе си – това на пръв поглед може да звучи егоистично. Но замислете се – как можете да си грижите за другите и да им помагате, ако не сте щастливи и не сте обърнали достатъчно внимание първо на себе си?
2. Започнете да мечтаете ежедневно – мъдрите са казали, че светът е отражение на мислите ни. Представете си какъв би бил идеалният за вас живот. Отделяйте 5 минути всеки ден, за да си представяте какво би било да живеете по този начин. Ще забележите, че не след дълго светът ще започне да ви доближава до мечтите ви.
3. Приемайте негативното сякаш е позитивно – в продължение на 3 дни пробвайте да приемате всичко негативно, което ви се случва, сякаш е нещо хубаво. Засекли са ви на кръстовището? Засмейте се и се зарадвайте, че сте избегнали нещо по-лошо. Скарали сте се с мъжа си и той е излязъл? Не се ядосвайте, насладете се на момента със себе си и се поглезете със сладолед или шоколад. Ще видите как след кратко позитивните неща в живота ви ще започнат да се случват все по-често.
4. Практикувайте осъзнатост – стремете са да обръщате внимание на дребните моменти от ежедневието си, наблюдавайте реакциите и мислите си. По този начин обстоятелствата ще ви влияят все по-малко – и даже обратното – вие ще започнете да влияете на обстоятелствата.
5. Търсете отговорите в себе си – имате проблем? Преди да заспите помислете за проблема и помечтайте за решението му. На сутринта или най-много след 2-3 дена със сигурност ще ви хрумне как да се справите с него.
6. Покажете силните си страни – спрете да се опитвате да скриете недостатъците си – ако се опитвате да го правите, не само няма да успеете, но недостатъците ви ще станат още по видни за околните. Престанете да им обръщате внимание и насочете енергията си в това да подчертавате и увеличавате силните си страни. Така вие и хората около вас ще виждат все повече качествата ви.
7. Увеличете енергийното си ниво – това може да стане по много различни начина – да подобрите хранителните си навици, да започнете да се движите повече и спортувате, да ходите по-често сред природата, да намалите стреса – каквото и да направите повишаването на енергията ще се отрази благоприятно на вас и заобикалящия ви свят.
8. Позволете си лукса да бъдете себе си – приемете света и себе си безусловно. Не превъзнасяйте прекалено качествата си, но и не се втренчвайте в недостатъците си. Вие сте уникални и щом сте родени на този свят със сигурност допринасяте нещо за съществуването му. Няма нужда да се променяте, за да приличате на някой друг.
9. Обикнете първо… себе си – как да се обичам като дори не се харесвам? – биха попитали някои. Твърде много са ни посочвали други хора за еталон и с времето сме се научили да ценим качествата на другите повече от всичко. Вие обаче със сигурност притежавате безброй положителни страни, които другите нямат. Вие заслужавате любов – обикнете себе си и ще забележите как другите ще започнат да търсят все повече компанията ви.
10. Прощавайте си. Отървете се от чувството за вина – то е много коварно, тъй като когато изпитваме чувство за вина несъзнателно търсим наказание – и в крайна сметка светът ни го предоставя. Спрете да се оправдавате на всички за всичко – ако сте сгрешили се извинете – но само веднъж.
11. Живейте според кредото си – ако следвате винаги собствената си истина душата и разумът се сливат в единство. Вие постъпвате така, както смятате за нужно, без да се съобразявате с общественото мнение. В никакъв случай не бива да предавате себе си. Ако се налага да правите нещо, на което вътрешните ви инстинкти активно се противят, всичко може да отиде по дяволите. И наопаки, когато живеете съобразно с кредото си, дори някои ваши постъпки да са в разрез със здравия смисъл, в крайна сметка всичко се нарежда.
12. Намерете и следвайте собствения си път –път „със сърце“. Ако все ви се налага да правите неща, които не са ви „по сърце“ усещате вътрешен дискомфорт, неувереност и потиснатост. Уж ви се струва, че правите всичко правилно, а подсъзнанието ви казва, че това изобщо не е така. Ако пътят „има сърце“, веднага ще го почувствате. Търсете своя път, на който душата ликува, а разумът доволно потрива ръце. Ако го пожелаете рано или късно непременно ще го откриете.
13. Създайте собствени „закони“ – цял живот все някой ви е поучавал (и продължават да го правят) какви трябва да бъдете, как да постъпвате, какво да почитате, към какво да се стремите. Сега е моментът да си вземете „законното право“ да въвеждате собствени канони. Вие решавате какво е правилно и какво не е правилно за вас, тъй като вие самите формирате своя свят. Имате правото да определите за правилно онова, което другите смятат за грешно, ако то не вреди на никого.
14. Открийте целта си – ако все още не знаете какъв би бил идеалният за вас живот се опитайте да откриете какво ви носи радост. Поровете се в интернет и се заслушайте от какво „трепва“ душата ви. Това може да е живот, изпълнен с лукс или пък селска къща в планината – не питайте другите за мнения, а открийте своя „рай“ самостоятелно – именно това е и вашата цел.
15. Фокусирайте намерението си – за да управлявате ефикасно реалността и да постигнете целта си, е необходимо да се стремите да контролирате мислите си, да не ги пускате на самотек. Отначало това малко ще ви напряга, но после ще ви стане навик. Декларирайте намерението си – концентрирайте се върху целта си. Това не значи, че постоянно трябва да бъдете нащрек. Пускайте размислите си да се реят, но го правете целенасочено, на принципа – ако умът ми блуждае, то е само защото аз му го позволявам. И също тъй целенасочено се връщайте към състоянието на съсредоточаване, когато е необходимо.
16. Действайте решително – ако ви е нужно нещо, не хабете енергия за колебание. Откажете се от преживявания от рода на: възможно ли е, по какъв начин, откъде ще дойде и т.н. Отхвърлете безпокойството, желанието и надеждата, оставете само спокойната увереност. Усетете това състояние на намерение да получите своето, без всякакви условия и разсъждения. Разбира се, винаги съществува вероятност за неуспех, но шансовете за успех нарастват многократно, ако липсва колебание.
17. „Прочистете“ света си – когато изпитате тягостно усещане, сложете в ред дома или работното си място. Разместете мебелите, изхвърлете старите и ненужни вещи, а полезните и скъпи за вас предмети разположете внимателно и с вкус. Веднага ще почувствате прилив на сили и радост от живота. По същия начин е необходимо решително и твърдо да изхвърлите всички негативни мисли, за да не развалят вашия свят.
18. Позволете на света да се погрижи за вас – спомняте ли си как светът за грижеше за вас когато бяхте деца? Не трябваше да мислите за това какво ще ядете на следващия ден или къде ще спите. Можете да си върнете това безбрежно чувство от детството. Просто трябва всеки ден да започнете да си напомняте: „Моят свят се грижи за мен.“ Повтаряйте това при всички, дори най-незначителните обстоятелства – добри или лоши. Когато имате успех, не забравяйте да потвърдите, че светът наистина се грижи за вас. Когато се сблъскате с досадни обстоятелства, въпреки всичко твърдете, че всичко е наред. Светът ви най-добре знае как да се грижи за вас.
19. Разчупете стереотипите – ако ви убеждават, че сте длъжни да се трудите за благото на нещо или на някого, не вярвайте. Ако ви доказват, че всичко в този свят се постига с упорит труд, не вярвайте. Ако се опитват да ви натрапят жестока борба за място под слънцето, не вярвайте. Ако ви казват, че понеже сте родени в бедност, така трябва и да изживеете целия си живот – не вярвайте. Вместо това повярвайте в едно: в живота често се случват необясними „чудеса“. Тогава защо не пуснете в своя живот едно такова чудо?
20. Създайте си собствен ангел-хранител – понякога на човек му е тежко и няма на кого да се опре. Ако и вие на моменти се чувствате така можете да си създадете ангел-пазител. Ако вярвате в него, той съществува за вас и обратното – ако не вярвате, него го няма. Дори самото осъзнаване, че има същност, която се грижи за вас, ви дава допълнителен баланс на увереност. Никога не се сърдете на ангела си. Понятие си нямате от какви беди се опитва да ви спаси, доколкото му е възможно. Радвайки се на успехите си, не забравяйте да благодарите на ангела си и да му напомняте, че го обичате.

18 малки стъпки за по-здравословен живот

11133862_1575338136074244_9090891278042007791_n

1.Събудете се преди изгрев. 

2. Не пропускайте закуската. 

3. Пийте по 2 чаши вода 5 пъти дневно или минимум 2 литра чиста вода. 

4. Ходете поне 1 час дневно. 

5. Приготвяйте храната си вкъщи, поне едно ястие.  

6. Яжте повече зелени храни. 

7. Походете боси върху зелена трева. 

8. Прекарвайте по-малко време в интернет и пред телевизора. 

9. Отидете на работа с колело или походете няколко спирки. 

10. Откажете джънк фуда и ограничете яденето на пакетирани сладки неща. 

11. Спете по 8 часа. 

12. Пропуснете асансьора и се качете по стълбите. 

13. Смейте се по-често с приятели. 

14. Дишайте дълбоко. 

15. Тренирайте редовно, дори 20 минути на ден имат значение. 

16. Никога не използвайте храната като емоционален отдушник, по-добре направете няколко коремни преси, когато се чувствате напрегнати.

17. Бъдете благодарни за всичко, което имате. 

18. Обичайте себе си и своето тяло, така ще ви е по-лесно да знаете кое е добро за него и кое не.