Доверете се на хомеопатията при смяна на сезоните

Намираме се в период, когато настъпва пик на вирусните и бактериалните инфекции на горните дихателни пътища, между които и грипната инфекция. През този сезон е важно да се предприеме подходяща имуностимулация, която съчетава няколко подхода: хомеопатия, добра хигиена на живот, прием на подходящи фитопрепарати и хранителни добавки.

Хомеопатия и имуностимулация

Тя може да се осъществи чрез изготвяне на индивидуална хомеопатична профилактична схема, както и чрез редовния прием на едно флаконче Осцилококцинум веднъж седмично.

Хигиена на живот и имуностимулация,
която трябва да включва
Рационално хранене с редовна употреба на
– Продукти от растителен произход, съдържащи витамин С (лимони, портокали, нар, киви, черна боровинка, касис, чушки, шипка);
– Продукти, съдържащи витамин Д (мляко, яйца, риба);
– Храни, съдържащи фитонциди (чесън, лук, евкалипт), които са природно оръжие, убиващо вредните микроорганизми;
– Пчелни продукти (мед, прополис, пчелно млечице), чието антивирусно, антибактериално и общо имуностимулиращо действие открай време се използва в нашата традиционна медицина.
– Кисело мляко, което освен фактор на дълголетието е и фактор, участващ във възстановяването на някои Т-клетки (клетки с важна роля в осъществяването на имунния отговор).
Закаляване
Студената вода, с която се обливаме или в която се потапяме е форма на стрес, на която организмът реагира с изработването на голям брой антитела. Прекомерното и рязко охлаждане на непривикналия организъм обаче може да е и фактор за снижаване на имунната защита. Затова закаляването трябва да се провежда постепенно и с умереност. За възрастните хора добра форма на закаляване е вземането всяка сутрин на душ с постепенно понижаване на температурата на водата от 30 до 15 градуса по Целзий.
Спазване на елементарни хигиенни изисквания
Честото миене на ръцете със сапун възпрепятства разпространението на вируси и бактерии между хора и повърхности.
Използването на еднократни носни кърпички за покриване на устата и носа при кихане препятства разпространението на зараза.
Редовно проветряване на работните и битовите помещения.
Избягването на затворени пространства със струпване на много хора в периода на грипа.
Употреба на устройства за насищане на въздуха с отрицателни йони.
Добро настроение
Доказано е, че при положително настроените хора нивото на антитела е по-високо, отколкото при мрачните и депресирани индивиди. Положителните емоции, здравият сън, смехът и спортът водят до отделяне на ендорфини, които имат имуностимулиращо действие.

Фитопродукти, хранителни добавки и имуностимулация

Най-утвърдените и често използвани фитопродукти за имуностимулация съдържат ехинацея и котешки нокът (саменто)
Ехинацеята е лечебно растение, използвано още от древните индианските племена. Използват се стъблото, цветовете и корените на растението. Те укрепват имунната система на организма и предпазват от инфекции.
В състава на тъканите си растението съдържа някои уникални и много интересни за науката, но все още недостатъчно изучени вещества като: ехинацен, ехинолон, ехинакозид, ехинацин В, ехинацеин.
Изследвания са показали, че ехинацеята е способна да противостои на повече от 200 различни вируси.
Открити са свойства на растението ехинацея, които позволяват тя да се използва като ефикасно средство против хремата – лека, но често срещана и понякога много упорита изява на инфекциите в студения сезон. Американски фармацевти, цитирани от USA Today заявяват, че ехинацеята не само повишава имунитета, но и в съчетание с витамин С растението е способно да намали риска от появата на хрема с 86%. Други публикации съобщават, че профилактичното прилагане на ехинацея може да намали риска от появата на ринит с 58%, а нейното прилагане по време на заболяването – да намали два пъти продължителността му.
Ехинацеята е известна и с положителното си действие при кашлица и главоболие.
Тя се използва като допълващо лечение с благоприятен ефект и при далеч по-сериозни заболявания, като хронични хепатити, хронични бронхити, хронични пиелонефрити, синузити и други.
Екстрактът от ехинацея оказва също и противовъзпалително и регенеративно въздействие върху тъканите, като ускорява зарастването на рани, изгаряния и други кожни увреждания. Ехинацеята подкрепя структурата и интегритета на съединителната тъкан, стимулира фиброобластите и подобно на кортикостероидите стимулира секрецията на надбъбречните хормони.
Нейната употреба обаче също си има ограничения – не се препоръчва редовен прием при деца под 2 годишна възраст, не се препоръчва и при болни с автоимунни заболявания и СПИН.
Котешкият нокът (саменто) е вид лиана, която расте в тропическите зони на Централна и Южна Америка и може да достигне до 30 метра дължина. Нарича се „котешки нокът” заради специфичните шипове по стеблото. Използват се кората и корените на растението. В медицината приложение намират две негови разновидности. Разновидността на котешкия нокът с латинското наименование Uncaria tomentosa има имуностимулиращ ефект, а разновидността Uncaria guianensis – ефект при терапията и профилактиката на остеоартрити.
Имуностимулиращият ефект на саментото се изразява в:
– Унищожаване на много от паразитните щамове бактерии, живеещи в храносмилателната система;
– Подпомагане на т.нар. Т-клетки на имунната система;
– Увеличаване на ефективността на макрофагите (друг вид имунни клетки);
– Увеличаване на способността на имунната система за борба с рака;
– Подобряване на общата способност на тялото за справяне с вирусни инфекции.
Витамините и микроелементите са друга група имуностимулатори, които влияят благотворно на организма в борбата му срещу сезонните вируси. Колкото и рационален и разнообразен да е нашият хранителен режим, често той не успява да набави необходимото разнообразие от витамини и минерали и е добре те да бъдат допълвани с прием на подходящи хранителни добавки (за предпочитане на базата на естествени екстракти). Особено важни за имунитета са витамините A, C, E и D, както и микроелементите цинк, селен, сребро и др.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *